Als u jonger bent dan 30 jaar kunt u bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) studiefinanciering aanvragen. Wie ouder is dan 30 jaar maar jonger dan 55 jaar, kan bij DUO een levenlanglerenkrediet aanvragen. Dit is een lening om uw opleiding mee te betalen.

Misschien kunt u een scholingsvoucher krijgen. Een scholingsvoucher is een bedrag dat u helpt een opleiding te volgen. Als u uitzendkracht bent, kunt u een scholingsvoucher aanvragen bij Doorzaam.

Heeft u een beperking? Dan krijgt u misschien van de gemeente een individuele studietoeslag om uw inkomsten aan te vullen.

Wilt u met een opleiding uw kans op werk vergroten? Neem contact op met 't Baken voor advies en informatie.

Heeft u een laag inkomen en geen spaargeld? Dan kan 't Baken mogelijk helpen met de schoolkosten van uw kind. Er zijn meerdere mogelijkheden:

 • Bijdrage voor schoolkosten. Dit is een bedrag dat u per schooljaar krijgt. Bijvoorbeeld voor schoolspullen, een boekentas en gymkleding, maar ook voor de ouderbijdrage of een schoolreisje.

De bijdragen zijn per schooljaar:

  • € 75 voor elk kind op de basisschool;
  • € 350 voor elk kind dat voor het eerst naar het voortgezet onderwijs (de brugklas) gaat;
  • € 150 voor elk kind op het voortgezet onderwijs vanaf de tweede klas.

U vraagt de bijdrage voor schoolkosten aan bij 't Baken.

 • Computerregeling. U krijgt een bijdrage van maximaal € 350 voor een computer, laptop of tablet voor school met randapparatuur (bijvoorbeeld een printer). U vraagt de computerregeling aan bij 't Baken.
 • Stichting Leergeld betaalt mee aan activiteiten op school, bijvoorbeeld kamp of een excursie. Kijk op de website voor de voorwaarden.

Kijk op de website Check waar je recht op hebt. Voor meer informatie of om de bijdrage voor schoolkosten of geld voor een computer aan te vragen, neemt u contact op met ’t Baken.

Toon organisaties

Stichting Leergeld Lochem

Bereikbaar op dinsdag en donderdag: 09:00 - 12:00.

Postbus 230
7240 AE Lochem
06 40 44 20 76

Gemeente Lochem - check waar je recht op hebt

Veel studenten hebben een bijbaan om hun studie te kunnen betalen. Met een beperking is werken soms niet mogelijk. Misschien komt u in aanmerking voor individuele studietoeslag. Dat is geld van de gemeente om uw inkomsten aan te vullen.

Neem contact op met ’t Baken voor informatie en advies.

Voor hulp neemt u contact op met 't Baken. Vindt u het prettig dat er dan iemand met u meedenkt of meekijkt? Vraag gerust of vrienden, familie of kennissen u willen bijstaan. Is er niemand in uw omgeving die u kan helpen? Vraag het dan aan een vrijwilliger.

Of vraag naar cliëntondersteuning. Een cliëntondersteuner kan u helpen bij:

 • het vinden en regelen van de juiste hulp
 • het begrijpen van de regels en het invullen van formulieren
 • het contact met de gemeente en (zorg)organisaties

Een cliëntondersteuner is gratis en onafhankelijk. Hij of zij kijkt altijd wat het beste is voor u. U kunt rechtstreeks een afspraak maken voor cliëntondersteuning. Neem daarvoor contact met MEE Oost. Kijk op de website van MEE Oost voor meer informatie.

Is die hulp niet genoeg? Schakel dan een mantelzorgmakelaar in. U vindt een mantelzorgmakelaar op de website van de Beroepsvereniging Mantelzorgmakelaars. Een mantelzorgmakelaar is niet gratis. Misschien vergoedt uw zorgverzekering de kosten. Vraag ernaar bij uw zorgverzekeraar.

Toon organisaties

Vrijwilligerscentrale Gemeente Lochem

Dinsdag en woensdag: 9.30 - 11.30 uur in de VVV (Markt 2, Lochem)

Bellen of mailen voor een afspraak op een andere dag kan ook.

Dr. Rivestraat 1
7241 AS Lochem
Postbus 196
7240 AD Lochem
057 329 70 00

MEE Oost

Terborgseweg 6
7005 BA Doetinchem
0314 34 42 24

Misschien bent u niet tevreden over hoe u wordt geholpen. Of krijgt u geen geld van 't Baken en bent u het daar niet mee eens.

Ga eerst in gesprek. We zoeken samen naar een oplossing. Komt er geen oplossing, dankunt u een klacht indienen.

Of vraag een cliëntondersteuner om hulp. Cliëntondersteuning is gratis. De cliëntondersteuner kijkt altijd wat het beste is voor u. Hij of zij kan helpen bij het contact tussen u en 't Baken.

De Nationale ombudsman is er voor iedereen die een probleem heeft met de overheid. Hoe groot of klein ook. Kijk op de website wat hij voor u kan doen. Heeft u hulp nodig? Het Juridisch Loket en de Sociaal Raadslieden bieden rechtshulp.

Toon organisaties

Juridisch Loket Zutphen

Inloopspreekuur: di 14.00 - 16.00 uur, do 9.00 - 11.00 uur

Polsbroekpassage 3
7201 CE Zutphen
0900 80 20 (€ 0,25 p/min)

MEE Oost - cliëntondersteuning

Sociaal Raadslieden

Spreekuren:

Gorssel

Den Oldenhof

ma 9.00 - 10.00 uur

Lochem

Gebouw Sensire Nieuwstad

ma 14.00 - 15.00 uur

0314 35 77 23

Nationale Ombudsman

Postbus 93122
2509 AC Den Haag
0800 33 55 555