Succesvol opleidingstraject geeft meer kansen op werk. Elf statushouders, grotendeels uit de gemeente Lochem, kregen vanmorgen certificaten uitgereikt. Ze hebben allemaal een opleiding Basisvaardigheden Operator, door sommigen aangevuld met Basisveiligheid VCA en Veilig rijden met de heftruck, afgerond. ’t Baken heeft in samenwerking met het Graafschap College deze opleidingen aangeboden, voor een tolk gezorgd en lesmateriaal deels in het Arabisch verzorgd.

Jonne van de Wardt, consulent werk bij ’t Baken: “Het is ontzettend tof om deze mannen vandaag hun certificaten te mogen uitreiken. Dit is de eerste keer dat we een dergelijk opleidingstraject op deze manier hebben opgepakt. Ik ben super blij dat het Graafschap College deze uitdaging samen met ons op wilde pakken. Met deze certificaten geven we de mannen weer net wat meer bagage zodat het voor werkgevers aantrekkelijker wordt om ze aan te nemen. En we zien dat het werkt: een aantal deelnemers heeft werkervaring opgedaan door bijvoorbeeld een stage en een groot aantal is al aan het werk en kunnen doorgroeien nu ze deze certificaten hebben gehaald.”

Het begeleiden naar werk is niet het enige dat Jonne vanuit ’t Baken heeft gedaan voor deze mannen. “Om ervoor te zorgen dat deze mannen succesvol aan het werk kunnen gaan en blijven, is meer nodig. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat de kinderen naar school en of kinderopvang kunnen en dat er vervoer daarvoor geregeld is. Als dit soort zaken goed geregeld zijn, geeft dat rust en ruimte om te kunnen werken. Dus het is belangrijk dat we hier ook tijd en energie in steken.”

Docent Frank Haarsman van het Graafschap College verzorgde de opleiding en is trots op de resultaten: “We zijn dit traject ingegaan met de insteek dat iedereen mee kan doen, ongeacht vooropleiding, taalniveau of werkervaring. En dat heeft heel goed uitgepakt. Alle deelnemers hebben goede resultaten behaald. Centraal bij deze opleiding staat het veilig werken en het voorbereiden van het productieproces. Daarnaast is het heftruckcertificaat ook mooie aanvulling. We zien dat het werken met een groep cohesie geeft, de deelnemers stimuleren elkaar om aan het werk te gaan. Iedereen heeft het traject afgerond, niemand is afgehaakt en ik ben dan ook enorm trots op wat deze mannen hebben gepresteerd.”

Vervolg

Dat is traject heel succesvol is verlopen, is niet onopgemerkt gebleven bij omliggende gemeenten. Inmiddels zijn er plannen om samen met een aantal omliggende gemeenten een vervolgtraject te organiseren. We hopen dit vervolg te starten in het najaar van dit jaar.