Het is fijn als u in uw buurt veel voorzieningen heeft. De supermarkt om de hoek, de speelplek in de buurt, de bushalte op loopafstand. Datzelfde geldt voor welzijn. Veel mensen vinden het fijn als de huisarts en de apotheek dichtbij zijn. In de gemeente Lochem vinden we het ook belangrijk dat u makkelijk gebruik kunt maken van de welzijnsvoorzieningen. Soms is het dan prettig dat er iemand met u meedenkt of meekijkt.

Daarom zijn we blij dat er in onze gemeente drie coördinatoren actief zijn. Zij werken als onafhankelijke ondersteuners voor mensen met grote en kleine hulpvragen. De ondersteuning die zij bieden is gratis. Ook ondersteunen zij u met het vragen van hulp bij de huisarts, maatschappelijk werk of ’t Baken. In deze aflevering stellen we graag Anneke Maandag aan u voor. Zij is al drie jaar werkzaam als zorgcoördinator in Almen.

Wat vind je het leukste aan coördinator zijn in Almen?

“Er is veel gemeenschapszin in Almen. Mensen willen zich graag inzetten voor het dorp en steken daar best veel tijd in. Die loyaliteit vind ik mooi. Een deel van hen heeft zich ook beschikbaar gesteld om inwoners met hulpvragen te ondersteunen. Daardoor hebben we in de afgelopen drie jaar al aardig wat bewoners geholpen. Met kleine en grote vragen.”

Wat heb je geleerd van je werk als coördinator?

“Het kost tijd om echte verbinding te maken met mensen. Als je door ziekte of ouderdom de regie over je leven kwijt raakt is dat pittig. Je stelt je als inwoner dan heel kwetsbaar op door om hulp te vragen. Daarom probeer ik met de inwoner mee te bewegen in hun proces. Dat maatwerk, die aansluiting vinden, dat is heel belangrijk. Het helpt natuurlijk ook dat ik in Almen woon. Daardoor ben ik makkelijk aanspreekbaar voor inwoners.”

Waarvoor kunnen mensen bij jou terecht?

“Voor vragen over allerlei onderwerpen. We hebben bijvoorbeeld vrijwilligers die praktische hulp geven. Maar ook vragen over bijvoorbeeld een verhuiswens of psychosociale problemen pakken we op. Als het nodig is bied ik een luisterend oor en ga ik met mensen in gesprek. Als er meer ingewikkelde vragen zijn, dan kijk ik samen met de inwoner naar wat een passende oplossing is. Ik werk veel samen met ‘t Baken en SWL. Als de situatie daarom vraagt kunnen we altijd doorverwijzen naar andere instanties.”

Wanneer ben je bereikbaar?

“Ik werk parttime als zorgcoördinator, maar ik probeer wel goed bereikbaar te zijn. Ik ben doordeweeks onder kantoortijden bereikbaar via nummer 06 - 23 38 60 20 of mail zorgcoordinatoralmen@gmail.com. Als er een spoedsituatie is ben ik ook bereikbaar buiten reguliere uren.”

Liever andere ondersteuning?

Woont u niet in één van de dorpen (Almen, Harfsen of Gorssel) waar een zorg- of welzijnscoördinator actief is? Of heeft u graag hulp van een maatschappelijke instelling? Dan kunt u ook om hulp vragen bij MEE Oost en vragen naar onafhankelijke cliëntondersteuning. Een onafhankelijk cliëntondersteuner ondersteunt u bij het zoeken naar de juiste hulp voor het oppakken van uw vragen. Bijvoorbeeld bij ’t Baken voor Wmo of zorgvragen, of bij andere instellingen. De cliëntondersteuner kijkt altijd wat het beste is voor u. U kunt rechtstreeks een afspraak maken bij MEE Oost. Via telefoonnummer 0314-34 42 24 of mail naar info@mee-oost.nl.