Noaberhulp Zutphen e.o. is een stichting voor palliatieve terminale zorg in de gemeenten Zutphen, Lochem, Bronckhorst en Brummen. Onlangs vierde ze het dertig jaar bestaan in het Koelhuis in Zutphen. In een tafelgesprek onder leiding van Matthijs van Nieuwkerk deelden betrokkenen hun ervaringen.

Sinds de oprichting in 1989 hebben een paar honderd goed opgeleide en zeer gemotiveerde vrijwilligers van Noaberhulp meer dan duizend terminale patiënten en hun mantelzorgers ondersteund. Dankzij die hulp konden deze patiënten hun laatste levensfase thuis, in hun vertrouwde omgeving, doorbrengen.

In het zonnetje gezet

De vrijwilligers, die normaliter bescheiden en achter de schermen werken, werden op deze verjaardag juist in het zonnetje gezet. Ze waren samen met verwijzers zoals thuiszorgorganisaties en huisartsen, sponsors en subsidieverstrekkers uitgenodigd voor de feestelijke bijeenkomst. De ambassadeurs, presentator Matthijs van Nieuwkerk en bestsellerschrijfster Annegreet van Bergen, speelden een belangrijke rol in het programma. Voordat de presentator vijf dames aan tafel uitnodigde voor een gesprek over Noaberhulp, boeide de bestsellerschrijfster het publiek met fragmenten uit haar boeken Gouden jaren en Het goede leven waarbij ze zich richtte op de economische groei van Nederland en het effect daarvan op Noaberhulp.

Jubileumboek

Ook presenteerde Noaberhulp een boekje, dat speciaal voor het jubileum is samengesteld. Hierin is een reeks portretten opgenomen van de coördinator, vrijwilligers, verwijzers en nabestaanden. De ambassadeurs deelden het jubileumboek uit aan drie subsidieverstrekkers: wethouder Mathijs ten Broeke van de gemeente Zutphen, wethouder Henk van Zeijts van de gemeente Lochem en Ineke Maciag, beleidsmedewerker zorg van de gemeente Bronckhorst. Zij waren geraakt door de verhalen van de middag.

Uitzonderlijk vrijwilligerswerk

Lochemse wethouder Henk van Zeijts: “Het is ontzettend bijzonder om te horen wat deze ‘noabers’ allemaal hebben gedaan. Dankzij de hulp van deze vrijwilligers krijgen terminale patiënten de steun die zo hard nodig is in hun laatste levensfase. Voor de vrijwilligers zelf zijn het telkens weer bijzondere ervaringen, ze krijgen er veel voor terug.”

Meer informatie

Het jubileumboek is online te vinden op: https://issuu.com/affourtit/docs/noaberhulp. Op dit moment zijn er twintig vrijwilligers actief en er is nog plek voor tien extra mensen voor dit uitzonderlijke vrijwilligerswerk. Meer informatie over de stichting vindt u op www.noaberhulpzutphen.nl.