De lockdown is op 20 januari opnieuw aangescherpt. Het aantal Nederlanders dat besmet raakt met het coronavirus neemt licht af. Maar het kabinet maakt zich grote zorgen om de Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Dat betekent dat we onze contacten zo veel mogelijk moeten beperken zodat het virus zich minder snel kan verspreiden. Daarmee houden we de zorg toegankelijk voor iedereen.
Het voornemen van het kabinet om binnen enkele dagen na instemming van de Tweede Kamer een avondklok in te voeren.
Per 20 januari scherpt het kabinet het advies voor bezoek aan: ontvang maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag. En ga maximaal één keer per dag ergens op bezoek. Ook worden extra beperkingen ingevoerd om het aantal internationale reisbewegingen tegen te gaan.
Thuisblijven is de beste manier om contacten te beperken. Hoe minder contacten, hoe minder besmettingen. De oproep om thuis te blijven betekent ook dat iedereen in principe thuis werkt. Veel besmettingen vinden plaats op de werkvloer of onderweg naar of van het werk. Daardoor is thuiswerken een goede manier om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Als je naar buiten gaat, mag je met maximaal twee mensen samen zijn. Groepen van drie of meer mensen zijn niet toegestaan, tenzij het om leden van één zelfde huishouden gaat. Ook niet als mensen onderling 1,5 meter afstand houden. Volwassenen sporten alleen of met zijn tweeën op minimaal 1,5 meter afstand, en alleen buiten. Fietsen of wandelen met een groepje van drie mensen of meer is dus niet toegestaan. Kinderen tot en met 17 jaar mogen nog steeds sporten in teamverband en mogen onderling wedstrijden spelen, maar ook alleen buiten.
Vanaf maandag 25 januari 2021 mogen maximaal 50 mensen aanwezig zijn bij een begrafenis.
Er zijn veel zorgen over nieuwe vormen van het virus. Bijvoorbeeld de Britse variant. Blijf in Nederland en ga niet op reis.
Mensen die naar Nederland komen, moeten 2 negatieve coronatests hebben:
Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid. De maatregelen liggen vast in de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19.
En in de ministeriële regeling tot wijziging van de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 in verband met het verlengen van het maatregelenpakket
Help mensen in uw omgeving. Ook door hen op deze informatie te wijzen. ’t Baken helpt u in deze onzekere tijden ook graag verder. Het maakt niet uit of u grote problemen hebt of een kleine vraag. U kunt op ons werkdagen bellen (0573) 28 92 90. Of mailen naar info@bakenlochem.nl. Ook Stichting Welzijn Lochem staat voor u klaar. We helpen u graag in een vroeg stadium zodat we samen kunnen voorkomen dat u in ernstige problemen komt.
Voor mensen met psychosociale problemen is dit een extra moeilijke tijd. Onzekerheid, angst en minder sociale contacten kunnen deze periode zwaarder maken. Maak je je zorgen om iemand in jouw omgeving of loop je zelf tegen problemen aan? Deel het met iemand of zoek hulp in de buurt. Kom je er op deze manier niet uit? Dan kun je altijd bellen met 't Baken voor advies of een luisterend oor.
Op de website www.coronahulplochem.nl staan tips en sociale initiatieven en activiteiten.
Hoe zit het nu met dat coronavirus? Kinderen merken er van alles van: ze kunnen niet naar school of bij vriendjes langs en zitten met ouders of verzorgers en broers of zussen thuis. Uitleg over de situatie is meestal bedoeld voor volwassenen. Gelukkig zit er tussen alle berichten ook goede uitleg voor kinderen. Over het virus en over de manier waarop we in Nederland omgaan met de problemen die dat veroorzaakt. De Kinderombudsman zette het allemaal op een rijtje: https://www.dekinderombudsman.nl/nieuws/corona-uitleg-voor-kinderen-hier-kun-je-terecht
Op de website www.coronahulplochem.nl staan tips en activiteiten voor jongeren.
De meeste mensen moeten in verband met de coronamaatregelen zoveel mogelijk thuis werken, tenzij zij een vitaal beroep uitoefenen. Dit heeft veel impact op gezinnen. Kinderen kunnen niet meer naar kinderdagverblijf, school, naschoolse opvang, zorgboerderij of dagbesteding. In de meeste gevallen vangen ouders hun kind(eren) thuis of binnen hun eigen netwerk op. Dit vraagt veel flexibiliteit en brengt uitdagingen met zich mee. Soms lukt dit niet goed.
Heeft u vragen over noodopvang voor het basisonderwijs, neem dan contact op met de intern begeleider van uw school.
In sommige gevallen lukt het niet om uw kind goed thuis op te vangen. De balans dreigt thuis verstoord te raken en uw kind kan niet meer naar zijn of haar vertrouwde plekken. ’t Baken probeert er voor u als inwoner te zijn en u waar nodig te ondersteunen. Dreigt uw kind of uw gezin in ernstige problemen (crisis) te raken door de corona-maatregelen? Neem dan, als u een indicatie heeft lopen bij team Jeugd, contact op met uw jeugdconsulent. Als uw gezin niet bekend is bij team Jeugd van ‘t Baken, kunt u contact opnemen met het algemene nummer van ’t Baken: (0573)-28 92 90 of per -email via info@bakenlochem.nl
Voor informatie voor kinderen en ouders die te maken hebben met jeugdzorg, kunt u ook terecht op www.nji.nl/coronavirus.
Ziet u dat een gezin de nieuwe situatie niet meer goed aankan (crisis) of signaleert u een dreiging hiertoe? Vragen ouders u toch een vorm van opvang te bieden? Verwijs de ouders dan naar bovenstaande tekst. Maakt u zich zorgen? U kunt ook altijd terecht bij een medewerker van ’t Baken voor hulp en advies.
De corona-maatregelen hebben invloed op het dagelijkse leven. Opeens is iedereen thuis en is er geen dagelijks ritme meer naar school of het werk te gaan. Ook andere mogelijkheden om het huis uit te gaan zijn nu beperkt. Dat betekent soms ook dat spanningen in huis kunnen toenemen en daarmee helaas ook de dreiging van huiselijk geweld. Mogelijk ervaart u het zelf of vertellen mensen u over hun problemen. Misschien hoort of ziet u signalen bij anderen, zoals heftige ruzies of dat het juist stiller wordt? Vermoed u dat er sprake is van huiselijke geweld of heeft u er zelf mee te maken? Schakel hulp in. Juist nu!
U kunt ook altijd terecht bij een medewerker van ’t Baken voor hulp en advies.
De economische impact van het coronavirus is groot, ook in Lochem. Op de website van de gemeente Lochem is een speciale pagina ingericht met informatie over welke hulp er voor u is, van het kabinet en van de gemeente.
Voor mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven, is de stroom aan informatie over het coronavirus lastig te begrijpen. Voor deze groep mensen is begrijpelijke, laagdrempelige informatie over het coronavirus heel belangrijk. Gelukkig zijn er veel websites waar makkelijk te begrijpen informatie te vinden is, met veel beeld, filmpjes en korte, duidelijke teksten.
Ouderen lopen meer risico om geraakt te worden door het nieuwe coronavirus. Dat leidt tot minder sociaal contact en soms missen ze ook praktische hulp. Op de website www.eentegeneenzaamheid.nl vind je tips, telefoonnummers en initiatieven om eenzame ouderen door deze periode te helpen. Op de website www.coronahulplochem.nl vind je veelgestelde vragen van senioren, tips en informatie.
Er kunnen ook vragen ontstaan over bijvoorbeeld vervoer, verplaatsen in en rond de woning, huishoudelijke hulp of begeleiding. Hiervoor kunt u contact opnemen met ’t Baken.
Nu we door de coronacrisis nog meer tijd thuis doorbrengen en de dagelijkse uitjes niet meer mogelijk zijn, is het misschien verleidelijk om wat meer alcohol te drinken dan gewoonlijk. Misschien begint het ’s middags al met een drankje. Alcohol kan helpen ontspannen of om te gaan met angst of onzekerheid. Er kleven echter veel nadelen aan de borrel, zeker als er wat eerder op de dag al wordt gedronken. ‘t Baken, Stichting Welzijn Lochem, Tactus en de gemeente Lochem zien dat het drinken van alcohol problemen met zich meebrengt. Het is goed voor te stellen dat mensen in deze onzekere tijden vaker een biertje of een wijntje drinken, ook overdag. Voor bepaalde groepen brengt dit extra risico’s met zich mee, waaronder ouderen.
Hulp rondom alcoholgebruik via Moti-55:
Als u iemand heeft verloren in deze periode of uw partner is opgenomen in een verzorgingstehuis (en u mag niet op bezoek), dan kan het heel goed zijn dat u een rouwproces meemaakt. Heeft u hier vragen over of heeft u behoefte aan een luisterend oor? ’t Baken en Stichting Welzijn Lochem staan voor u klaar.
Ook mantelzorgers hebben het zwaar in deze periode. Veel van hen zijn overbelast nu de dagbestedingen gesloten zijn. Stichting Welzijn Lochem heeft mantelzorgconsulenten waarmee u contact kunt opnemen. Uiteraard mag u ook altijd contact opnemen met ’t Baken.
De leveranciers van alle hulpmiddelen (scootmobiel, rolstoel etc.) hanteren de richtlijnen van het RIVM. Onderhoud van hulpmiddelen en huisbezoeken vinden nog wel plaats, maar met extra maatregelen. Bijvoorbeeld door het dragen van beschermende kleding. Wanneer een hulpmiddel gerepareerd moet worden of er vindt een andere aanpassing plaats, gebeurt dit in de werkplaats.
Op dit moment wordt er in de meeste situaties nog gewoon huishoudelijke zorg verleend. Wanneer cliënten uit voorzorg een hulp- pauzemoment hebben doorgegeven, wordt het bezoek tijdelijk gestopt, maar blijft er telefonisch contact. De huishoudelijke zorgaanbieders bellen wekelijks op om te kijken of er knelpunten ontstaan. Als de zij zich zorgen maken, nemen zij contact op met de consulenten van ’t Baken.
Zorgaanbieders doen hun best om de zorg, die u gewend bent, zo veel mogelijk door te laten gaan. Kwetsbare groepen krijgen extra aandacht. Begeleiding gebeurt zoveel mogelijk op afstand: telefonisch of videobellen. Heeft u vragen over de concrete maatregelen van uw zorgaanbieder? Neem dan contact op met uw zorgaanbieder.
Stichting Welzijn Lochem (SWL) heeft het initiatief genomen voor de website www.coronahulplochem.nl. Dit is een site voor en door alle inwoners van de gemeente Lochem. Op deze site staat informatie waar inwoners en hulpverleners terecht kunnen met hulpvragen, groot én klein. Er kunnen ook ideeën geplaatst worden. Ben jij enthousiast? Informeer dan ook jouw omgeving over dit initiatief. SWL werkt de website enkele keren per dag bij.
Tips zijn welkom via info@welzijnlochem.nl.
Er is ook een facebookpagina