Het kan zijn dat u mensen in uw omgeving hebt waarbij het in hun leven niet zo lekker loopt. Bij wie het (even) minder gaat met school, werk, relaties, kinderen, gezondheid of met financieel rondkomen. Een luisterend oor en praktische hulp zijn dan vaak welkom.

Iets voor een ander betekenen

Soms is het lastig om te weten wat u voor iemand kunt betekenen. Misschien wilt u informatie over wat u kunt doen of er even met iemand over praten. Misschien wilt u een signaal doorgeven omdat u denkt dat er sprake is van geweld in een gezin. Ook kan het zijn dat u iemand kent die in de war is en niet goed voor zichzelf zorgt of overlast veroorzaakt in de omgeving.

In al die situaties waarin u het zelf even niet meer weet, u uw zorgen met iemand wilt delen of advies wilt, kunt u contact opnemen met 't Baken. Wij denken graag met u mee over hoe u - of wij - een ander kunnen helpen. U staat er niet alleen voor.

Ik ben bezorgd over een kind

Hebt u zorgen over het gedrag en/of de ontwikkeling van uw kind? Neem dan contact op met 't Baken. Wij kijken samen met u waar de zorgen liggen en hoe daar het beste mee om te gaan.  

Eventueel kunnen medewerkers van 't Baken u kortdurende ondersteuning bieden zodat u daarna zelf weer verder kunt. Soms kunnen wij u doorverwijzen naar een training of cursus, voor ouder(s) of voor kinderen. Het kan ook nodig zijn aanvullende professionele zorg in te zetten. Dan regelen we dat samen.

Geweld in het gezin

Wanneer u als opvoeder onder druk staat door bijvoorbeeld stress op het werk, problemen in de familie, relatieproblemen of verslaving, dan kunt u meestal minder verdragen. Kinderen voelen spanningen aan en worden onrustig en/of vervelend. Daardoor loopt de druk op. Wanneer u door die druk uzelf niet meer in de hand hebt en er vallen klappen of volwassenen gebruiken onderling geweld, dan is het beslist noodzakelijk om om hulp te vragen. Huiselijk geweld zorgt voor ontwikkelingsschade bij kinderen, dus wacht niet en vraag om hulp! Dat kan bij 't Baken en bij Veilig Thuis. 

Hoort of weet u van geweld bij een gezin uit uw omgeving? Kijk dan niet weg, maar neem contact op met Veilig Thuis of met 't Baken.

Let op! In geval van nood belt u 112.

Ik zorg voor iemand, ik ben mantelzorger

Zorgt u langdurig, intensief en onbetaald voor iemand die hulpbehoevend is, chronisch ziek is, psychiatrische problemen heeft of gehandicapt is? Dan bent u mantelzorger. Een mantelzorger is geen professionele zorgverlener. Meestal is er sprake van een persoonlijke relatie: u zorgt voor uw partner, een ouder, een kind, een buurvrouw of een vriend. Ook kinderen en jongeren kunnen mantelzorger zijn. Hoewel mantelzorg meestal met liefde wordt gegeven, kan het ook zwaar zijn. Om het vol te houden is het belangrijk dat u goed voor u zelf blijft zorgen.

Wilt u weten waar u rekening mee moet houden als mantelzorger? Weet u niet bij wie u terecht kunt als u zelf even niet kunt helpen? 't Baken helpt u graag. Met een luisterend oor, met praktische hulp om de zaken op een rij te zetten en met informatie en advies, ook bij het aanvragen van professionele hulp of een hulpmiddel.

Meer over ondersteuning voor mantelzorgers