Eenmalige energietoeslag en hulp bij energie besparen

Van veel producten en diensten zijn de prijzen flink gestegen, vooral van energie. Met een laag inkomen kan het moeilijk zijn om de energierekening iedere maand te betalen. Om hierbij te helpen is er de eenmalige energietoeslag.

Deze energietoeslag is een bedrag van € 800,00 per huishouden. Dit mag de gemeente dit jaar geven aan inwoners met een laag inkomen, als steuntje in de rug om de energierekening te kunnen blijven betalen.

Eenmalige energietoeslag is verhoogd

De eenmalige energietoeslag is in juli 2022 door de Rijksoverheid verhoogd met €500. Het totaalbedrag verandert hierdoor van €800 naar €1.300.
Heeft u eerder dit jaar al een energietoeslag ontvangen? Dan hoeft u niets te doen, u ontvangt uiterlijk 30 september bericht van ons over de extra toeslag.

Heeft u de eerste energietoeslag niet ontvangen, maar denkt u wel in aanmerking te komen hiervoor? Dan kunt u deze alsnog aanvragen, dan bekijken wij of u toch de energietoeslag kunt krijgen. Hieronder leest u meer over de voorwaarden en het aanvragen.

Wanneer komt u in aanmerking voor de energietoeslag?

U heeft recht op de energietoeslag als u een laag inkomen heeft. Dit is een inkomen dat niet hoger is dan 130% van de bijstandsnorm die op uw situatie van toepassing is. Daarnaast moet u 21 jaar of ouder zijn en in de gemeente Lochem wonen. Naast deze basisvoorwaarden, is er nog een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen. Deze voorwaarden staan op het aanvraagformulier, onderaan deze pagina.

Hoe kunt u aanvragen?

U kunt de energietoeslag direct online aanvragen. Hiervoor heeft u wel uw DigiD-code nodig. Heeft u dit niet, dan kunt u het formulier (pdf, 135 KB)  uitprinten en invullen per post retourneren aan 

't Baken Gemeente Lochem
T.a.v. Team bijzondere bijstand
Antwoordnummer 76 (postzegel is niet nodig)
7240 VB Lochem

Wanneer hoeft u niet aan te vragen?

Een aantal inwoners krijgt de energietoeslag automatisch uitbetaald. Zij krijgen hierover een brief en hoeven dus niet zelf een aanvraag te doen.

Dit zijn de mensen die:

  • een algemene bijstandsuitkering, IOAW of een IOAZ uitkering ontvangen of;
  • recent individuele bijzondere bijstand hebben ontvangen of;
  • recent een minimaregeling hebben ontvangen of;
  • een BBZ uitkering ontvangen van het ROZ of;
  • collectief verzekerd zijn bij zorgverzekeraar Aevitae.

Hulp bij energiebesparing

U kunt op verschillende manieren energie, en dus geld, besparen. Lochem Energie kan u hiermee helpen. Ze kunnen u bijvoorbeeld tips geven om zuiniger met energie om te gaan, u helpen om uw woning energiezuiniger te maken of apparaten die veel energie verbruiken te vervangen.

U kunt zich aanmelden of meer informatie vragen via:

hulp@energierekeningonbetaalbaar.nl of telefoonnummer 06-11 22 06 92.

Minimaregelingen zijn er. Maak er gebruik van!

We vinden het belangrijk dat iedereen zo goed mogelijk mee kan doen in de Lochemse samenleving. De gemeente Lochem heeft verschillende minimaregelingen waar u gebruik van kunt maken. Zo kunt u die onverwachtse kosten misschien toch betalen. Of meedoen aan activiteiten die voor anderen vanzelfsprekend zijn. Op www.bakenlochem.nl/geld/toeslagen-en-bijdragen/regelingen-voor-een-laag-inkomen vindt u alle regelingen waar u wellicht een beroep op zou kunnen doen. En via www.checkwaarjerechtophebt.nl kunt u heel eenvoudig uw gegevens invullen en meteen zien voor welke regeling u wellicht in aanmerking komt.

Vragen

Heeft u nog vragen over de energietoeslag of andere minimaregelingen? Neem dan gerust contact op met ’t Baken. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur op telefoonnummer (0573) 289 290.