Uitkeringsgerechtigden en inburgeraars ronden in september hun opleiding af

In september 2022 startten 18 deelnemers uit de gemeente Lochem aan Project Z van ’t Baken. In dit project volgen de deelnemers een MBO 1 opleiding voor dienstverlening/zorg. Ze werken 2 of 3 dagen in de week en volgen 1 dag in de week lessen. De deelnemers hebben een uitkering of zijn klaar met hun inburgering. In het project werkt ’t Baken samen met het Graafschap College en diverse werkgevers uit onze gemeente. Met als doel om de deelnemers in september 2023 een diploma te kunnen uitreiken. Met een diploma op zak maken zij meer kans op een plek op de arbeidsmarkt.  Eén van de deelnemers is Ayni Mohamed. Ze werkt bij woonzorgcentrum ’t Spijk in Eefde. Clusterondersteuner Annet Ribbers van ’t Spijk en accountmanager Werkgeversservicepunt (WSP) Ronald Hagen van ’t Baken zijn heel enthousiast over haar inzet. Een verhaal uit de praktijk.

Ayni Mohamed vluchtte 13 jaar geleden uit Somalië. Ze kwam in Eefde terecht waar ze als alleenstaande moeder voor 7 kinderen zorgt. Een hele uitdaging zonder kennis van de taal, cultuur en inkomen. Ronald Hagen van ‘t Baken: “Je ziet dat het voor een vrouw als Ayni ook extra moeilijk is om werk te vinden. Laat staan om ook maar werkervaring op te doen. Daarom bedacht mijn collega Dorien Morsink Project Z. Waarin we werkgevers vragen om onbetaald werk aan te bieden, zodat deze mensen hun eerste stappen in het werkveld kunnen zetten. Mijn collega Martine Lensink, consulent inburgering, schakelt hierin veel met kandidaten. Ik onderhoud het contact met de werkgevers.” Dit jaar richt ’t Baken zich op de zorg en dienstverlening. Momenteel kijkt Ronald of dit opleidingstraject ook op andere werkvelden kan worden ingezet.

Buiten de kaders denken

Annet Ribbers van zorgcentrum ’t Spijk geeft aan dat ze blij was dat Ronald letterlijk op haar deur klopte voor hulp. “Anders blijft zo’n vraag wellicht steken in onze grote organisatie. Ronald vroeg of ik kon helpen om Ayni werkervaring te laten opdoen. Gelukkig konden we dat bieden. Ayni, ze wordt ook wel Annie genoemd door onze bewoners, is onze woonzorgassistent.” Om Ayni passend werk te bieden moesten Annet en haar collega’s wel buiten de kaders denken. “Normaal gesproken begin je hier in de ochtend om 7.00 uur. Maar Ayni heeft schoolgaande kinderen. Het komt haar daarom beter uit om om 9.00 uur te beginnen. Ik vind het heel fijn dat iedereen bij ons hiervoor openstaat. Al is het voor sommige bewoners (Ayni werkt op een afdeling met beginnende dementerende mensen, red.) ook weer even wennen. Maar iedereen mag er zijn. Dus ook Ayni”, benadrukt Annet.

Enthousiasme over werkplek en opleiding

Ayni zelf is heel enthousiast over haar werkervaringsplek bij ’t Spijk: “Ik vind het ontzettend leuk om te doen. Het is fijn om mensen te helpen en in contact te zijn met ze. Ik ben blij dat ik hier ben”, vertelt Ayni. “Ik schenk koffie in, doe een spelletje, maak een praatje of wandel buiten met de bewoners.” Ook de lessen van het Graafschap College in de Hoeflinghof in Lochem vindt ze prettig om te volgen. Ayni leert er bijvoorbeeld rekenen en de Nederlandse taal, die ze overigens al heel goed spreekt. “Ik moet ook wel. In Eefde woon ik tussen Nederlandse mensen en sta als enige Somalische vrouw op het schoolplein. Maar ik vind het ook fijn om contact te maken en daardoor leer ik de taal en cultuur goed.”

Een stapje extra

Ayni wil graag nog een extra stapje meer zetten na het behalen van haar diploma. “Ik wil graag de opleiding voor MBO 2 volgen.” Ronald vindt haar inzet en die van de werkgever noemenswaardig. “Ga er maar aan staan. In een vreemd land terechtkomen en er dan alles aan doen om een diploma te halen. Aan de andere kant is het ook zo dat werkgevers te maken hebben met een personeelstekort. Door deze scholing hopen we daar ook een kleine bijdrage aan te leveren.”

Geeft u als werkgever ook iemand een kans?

Wilt u net als Annet Ribbers van ’t Spijk ook iemand een kans geven om werkervaring op te doen in de zorg of dienstverlening? Of juist in een heel ander werkveld? Mail dan met Ronald Hagen van ’t Baken via r.hagen@bakenlochem.nl. Hij gaat graag het gesprek met u aan.