Er zijn verschillende soorten. Bijvoorbeeld een Fokuswoning. Dit is een zelfstandige woning voor mensen met een lichamelijke beperking. De woning is aangepast en er is 24 uur per dag hulp beschikbaar. Een woning van Fokus huurt u via de woningcorporatie. Kijk op de website van Fokus voor meer informatie.
Meer informatie over verschillende woonvormen vindt u op de website van Regelhulp.
Neem contact op met 't Baken voor informatie en advies.
Een mantelzorgwoning is extra woonruimte bij een gewoon huis. Die extra woonruimte is voor degene die zorg nodig heeft. De mantelzorger woont in het gewone huis. Het kan ook andersom. Dan woont de mantelzorger in de extra woonruimte.
Wilt u een mantelzorgwoning bij uw huis? U kunt een kant-en-klare mantelzorgwoning laten plaatsen. U kunt ook een stuk aan de huidige woning bouwen. Of uw verbouwt uw garage. Daarvoor gelden regels.
Neem contact op met het Knooppunt Mantelzorg van Stichting Welzijn Lochem. Zij geven steun, hulp en advies aan mantelzorgers. Natuurlijk kunt u ook contact opnemen met 't Baken als u meer wilt weten over de mogelijkheden van een mantelzorgwoning. Op de website van MantelzorgNL leest u alles over mantelzorgwoningen.
Inloop welzijn, wonen, zorg en leefbaarheid
- Lochem, in de bibliotheek, Dr. Rivestraat 1, op de 1e etage: ma t/m vr 9.00 - 17.00 uur
- Gorssel, in Den Oldenhof, Hoofdstraat 45, op de 2e verdieping, einde van de trap links: ma t/m vr 9.00 - 17.00 uur
U kunt ook een afspraak maken (op kantoor of bij u thuis). Neem telefonisch contact op (ma t/m vr 9.00 - 17.00 uur)
Vragen stellen of een afspraak maken kan ook via Whatsapp: 06 43 77 08 46
- Jongereninloop, Markt 3 in Lochem: di t/m vrij van 14.00 - 22.00.
Soms heeft u extra hulp en zorg nodig om zelfstandig te kunnen wonen. De gemeente helpt bij het krijgen van de juiste zorg. In een keukentafelgesprek bekijkt u samen wat u nodig heeft. De gemeente besluit welke ondersteuning u krijgt. Dat kan bijvoorbeeld zijn:
Geld voor zorg in huis komt van de gemeente. De gemeente geeft op twee manieren geld.
Bent u 18 jaar of ouder, dan betaalt u een eigen bijdrage voor de kosten van de zorg in huis. Bereken de hoogte van de eigen bijdrage op de website van het CAK.
Neem contact op met 't Baken voor informatie en advies.
Voor hulp neemt u contact op met 't Baken. Vindt u het prettig dat er dan iemand met u meedenkt of meekijkt? Vraag gerust of vrienden, familie of kennissen u willen bijstaan. Is er niemand in uw omgeving die u kan helpen? Vraag het dan aan een vrijwilliger.
Of vraag MEE Oost naar cliƫntondersteuning. Als onafhankelijk cliƫntondersteuner kan MEE Oost u op weg helpen met informatie en advies. U kunt bij MEE Oost aankloppen met vragen over bijvoorbeeld
Ook kan MEE Oost u ondersteunen bij een gesprek met de gemeente, het Wmo-loket of bijvoorbeeld het UWV. Ze helpen u met het doen van een aanvraag. En gaan samen met u op zoek naar passende zorg of een zorgorganisatie.
Iedereen heeft recht op deze onafhankelijke cliƫntondersteuning. U heeft geen doorverwijzing of indicatie nodig om er gebruik van te maken. De ondersteuning is gratis.
De mensen van MEE Oost kennen de weg en kijken vanuit uw belang mee. Ze brengen samen met u uw vraag in kaart. Laagdrempelig, gewoon bij u thuis, in uw eigen vertrouwde omgeving. Ze luisteren naar u en kijken samen met u naar de stappen die u zelf, met hulp van uw omgeving of met ondersteuning van MEE Oost kunt maken om zelf verder te kunnen.
Woensdag en vrijdag: 9.30 - 11.30 uur in het Stadshuus (Markt 3, Lochem).
Bellen of mailen voor een afspraak op een andere dag kan ook.
Vrijheid en gewoon wonen met een fysieke beperking.